Hjem - Kjeveortopedi - FAQ ofte stilte spørsmål - Flere tannstillingsfeil nå enn før?

Er det mere tannstillingsfeil nå enn tidligere?

Det spørs hvor langt tilbake en går i tid!

I middelalderen var det kanskje jevnere tannstilling og bedre bitt i befolkningen enn vi ser i dag. Men skjelettfunn viser att både overbitt, underbitt og trangstillinger forekom hos middelalderbefolkningen også. Det er ikke sikre holdepunkter for at forekomst av bitt- og tannstillingsfeil har økt i det vi kan kalle moderne tid.

Når det kan synes som stadig flere barn og unge har tannregulering skyldes nok det at behandlingstilbudet er blitt bedre og jevnere fordelt (flere kjeveortopeder). Store undersøkelser i flere land har vist at ca 1/3 av hvert barnekull vil ha fordel av tannregulering. HELFO har utviklet retningslinjer for hvilke bitt- og tannstillingsfeil man får støtte for å rette på. Det gis ikke støtte for kosmetiske korreksjoner av tannstillingen.