Norsk Kjeveortopedisk Forening
Logg inn   
  Hjem    Hva er NKF    Kjeveortopedi    Kontakt oss    Kurskalender    Nyttige Linker  
Hjem - Kjeveortopedi

Tannregulering

Kjeveortopedi er en spesialitet innenfor tannlegeyrket.

Det settes fokus på bittavvik, tannstilling og vekst, i tillegg til estetikk og funksjonalitet.
Det er for det meste barn og unge som henvises til kjeveortoped gjennom sin tannlege, men tendensen er økende når det gjelder behandling av voksne pasienter. Det antas at ca 30% i et barnekull har et kjeveortopedisk behandlingsbehov.

Det fins mange typer apparatur som brukes til å oppnå et ønsket behandlingsresultat, men det mest vanlige er fast tannregulering. Den blir limt på tennene, og tennene beveger seg ved hjelp av metalltråder som blir festet til reguleringsklossene. Avtagbare plater er også en behandlingsmulighet. Hvilke typer apparatur som brukes varierer.

Ved første gangs konsultasjon tas nødvendig dokumentasjon i form av røntgenbilder, studiemodeller etc. for å kunne gi en best mulig behandling, samt å fastsette graden av behandlingsbehov. Bortsett fra tilfeller hvor behovet er kun estetikk, ytes det refusjon fra HELFO. Denne varierer fra 40% til 100%. Søskenmoderasjon gis fra barn nummer to, og om refusjon gis må behandling starte innen fylte 20 år.. Egenandel betales etter avtale med kjeveortoped.

En kjeveortopedisk behandling tar vanligvis 1.5 – 2 år, men dette kan variere, alt etter bittavvik.

Etter avsluttet behandling stabiliseres ofte tennene med enten plater eller tynne metalltråder som limes bak tennene i over – og underkjevens front.

Lenker:
www.tannlegeforeningen.no  
www.odont.uio.no  
www.helsenett.no
www.tako.dep.no  
www.lgs.no
www.hvakostertannlegen.no  
www.helfo.no
 
 Skriv ut 
© Copyright 2021 Norsk Kjeveortopedisk Forening Nettsiden er utviklet av: A2N Digitalbyrå AS    
Norsk Kjeveortopedisk Forening