Områder innen kjeveortopedi
Hva er en kjeveortoped?
En kjeveortoped er en tannlege som har spesialisert seg innen kjeveortopedi. Kjeveortopedi er et felt innen tannhelsefaget som omhandler rettelse av bittfeil og tannstillingsfeil ved hjelp av ulike metoder som reguleringer, plater, alignere osv. Kjeveortopeder driver som oftest private bedrifter der de får pasienter henvist fra offentlige tannleger eller at pasienter kontakter dem direkte.
Hvordan bli kjeveortoped?
En kjeveortoped kalles ofte reguleringstannlege på folkemunne. Kjeveortopeder har femårig tannlegeutdannelse, i tillegg til spesialutdanning i tre år. For å starte på spesialutdanningen må de først jobbe i minimum to år innen allmennpraksis.
Tannreguleringer
Tannreguleringer er det mest brukte verktøyet for å rette på tannstillings- og bittfeil. Det er mange varianter som kan tas i bruk til forskjellige behandlinger, avhengig av pasientens situasjon. Behandling tar oftest 1-2 år, men vil variere. Behandlingen er mest effektiv hos barn og tenåringer ettersom de ikke har fullt utviklet tannkjever.
Tannreguleringer er oftest klosser av metall eller porselen som limes på utsiden av tennene og er bundet sammen av en metallstreng eller bøyle. Denne bøylen blir skiftet ut etter hvert som den mister evnen til å dra tennene og klossene med seg når den vil rettes opp. Det finnes også usynlige eller gjennomsiktige tannregulering og alignere som kan gjøre det samme som “vanlige” reguleringer. Disse gjennomsiktige reguleringene er relativt nye behandlingsmetoder i Norge, men blir mer og mer utbredt.
Retensjon
Etter den aktive behandlingsperioden får pasienter retainer. Dette settes på baksiden av tennene, alternativt en gom. Det bidrar til å opprettholde oppnådd resultat. Slike retainere bør være påfestet tennene så lenge som mulig.
Bittavvik og tannstillingsfeil
Folk er forskjellige og dette utelukker ikke tenner og kjever. Bittfeil er avvik som oppstår i utvikling av tannkjeven og ofte når barn mister melketenner og får permanente tenner. Bittfeil er svært ulike fra person til person og derfor må behandlingen til hver enkelt pasient skreddersys. Les mer om de syv mest vanlige bitt- og tannstillingsfeilene.
Refusjonsordninger
NKF er stor forkjemper for gode refusjonsordninger til pasienter.
Vi har tett samarbeid med både HELFO og helsedirektoratet. En generell refusjonsregel er at bare når pasienter blir henvist til kjeveortopeder fra offentlige tannleger kan de få refusjon fra HELFO. Det er også mulig å kontakte kjeveortopeder direkte uten henvisning fra tannlege, da får pasienten ikke refusjon fra HELFO.