Hva er retensjon?

Din kjeveortoped fester en retainer, metallbøyle på baksiden av tennene.

Retaineren vil hindre uønsket tannforflytting etter reguelring. Den vil forhindre det vi kaller aldersrelatert tannforflytting. Aldersrelatert tannforflytting er en forventet endring som kommer med alderen. Endringen er oftest øket plassmangel.

Du vil og mest sannsynlig få en retensjonsplate til bruk om natten. Du blir kalt inn på kontrolltimer i retensjonsfasen for sjekk av retainer. Det er veldig viktig at du tar kontakt med din kjeveortoped dersom retaineren skulle løsne, eller om den kjennes rar og annerledes ut. Mister du retensjonsplaten eller den blir ødelagt må du også kontake kjeveortopeden for å få ny plate.

Tips til deg som er ferdig med tannregulering

01

Retensjonsplate

I tillegg til en retensjonsstreng av metall som festes på tennene direkte, så får du ofte en retensjonsplate som er avtagbar. Retensjonsplaten brukes etter din kjeveortopeds anbefaling. Det er viktig å rengjøre platen regelmessig.

02

Følg rådene du får

Du får og en retainer, metallbøyle som festes på baksiden av tennene. Dette kan være uvant i starten, men med tiden vil du ikke merke at den er der. Et råd kan være å beholde retaineren så lenge som mulig for å hindre uønsket tannforflytting. Lar du din retainer sitte er det veldig viktig at du kontakter kjeveortoped om noe skjer med retaineren f.eks løsner, stikker eller at den kjennes stram og annerledes ut.

03

Løs eller ødelagt streng?

Kontakt kjeveortopeden din om retaineren ikke er festet slik den skal. En løs retainer kan føre til ubehag og skader, eller tilbakevendende bittfeil hvis det har gått lang tid.

04

Hold retaineren ren

Det er viktig å holde retaineren ren. Det gjør du når du pusser tennene med din vanlige tannbørste. Bruk av solo tannbørste og tanntråd er anbefalt for god «retainerhygiene»