Reguleringsbehandling

Tannregulering brukes til å rette på tenner og bittfeil.

Det er flere varianter av regulering som kan brukes på forskjellige typer bittfeil. Hver variant har forskjellige fordeler og ulemper. Kjeveortopeden din veileder deg til hvilken tannregulering du bør få behandling med etter å ha sett på din bittfeil.

Flere ulike typer tannregulering

Det er mange varianter regulering, under kan du lese litt om noen.

Tannregulering i metall

Dette er den mest vanlige tannreguleringen. Den består av små klosser av metall som er festet på tennene og er bundet sammen med en metall-streng. Behandlingstid er vanligvis 1-2 år, avhengig av hvor omfattende behandlingen blir som følge av din bittfeil.

Tannregulering i porselen

Lik tannregulering i metall, men klossene som festes på tennene er av gjennomsiktig eller hvit porselen. Dette gjør at tannreguleringen er mindre synlig når man smiler.

Avtagbar gom

En gom er en formet plastskinne eller laget i akryl med metalltråder på. En gom er spesielt laget til deg og den kan rette på enkelte typer bittfeil. Hvor mye en gom skal brukes for å ha ønsket effekt vil din kjeveortoped fortelle deg.

Retainer

En retainer settes på etter fullført regulerings-behandling. Det er en metallstreng som settes på baksiden av tennene for å holde dem på plass. Denne hindrer at tennene går tilbake til der de var før behandlingen. Les mer og få noen gode råd om din retainer her.

Behandlingstider

I de fleste tilfeller vil hele behandlingen ta mellom ett til to år. Behandlingstiden avhenger av bittfeilen og behandlingen som trengs for å korrigere den. Noen ganger er det nødvendig med en tidlig behandling og en litt senere behandling når flere av de nye tennene er kommet frem.

Forebygg med plater og funksjonell apparatur

Plater, også kalt funksjonell apparatur er en forebyggende metode for å redusere bittfeil. Mange barn får en plate for å hindre at de utvikler større bittfeil ettersom de vokser opp.

Det er ikke bare ved forebygging man bruker plater. Plater kan tas i bruk for å hjelpe mot pusteproblemer eller taleproblemer som kan oppstå ved underutviklede kjever. Plater kan tas i bruk før barn har fått permanente tenner som er en stor fordel.