Innvendig og usynlig regulering

Mange velger de forskjellige typene “usynlige” reguleringene grunnet utseende.

Dette er fullt forståelig, men man må være klar over fordeler og ulemper ved denne typen regulering. Det er mange firmaer i verden som utvikler reguleringer og alignere som er enten mindre synlig eller helt usynlige i forhold til de konvensjonelle tannreguleringene. Usynlig tannregulering går under mange navn som aligners, Invisalign, ClearCorrect, Incognito, SureSmile og Spark.

På denne siden kan du lese om de to typene som er mest populære i kategorien. Disse typer reguleringer egner seg til voksne og ungdommer, men anbefales vanligvis ikke til barn.

Usynlig regulering/aligner

Slike gjennomsiktige skinner eller “alignere” skreddersys etter ditt bitt. De er formet etter en foretrukken versjon av bittet ditt og du har dem på hver dag helt til tennene har beveget seg nok. Deretter bytter du til andre skinner som skyver tennene enda lengre i riktig retning. De kalles “usynlig” tannregulering, men er ikke 100% usynlig ettersom den gjennomsiktige plasten kan sees på nært hold.

Innvendig tannregulering

Innvendig regulering kan brukes på alle typer tannstillingsfeil, også kompliserte. Innvendig regulering egner seg også for voksne og ungdom som helst ikke vil vise at de har regulering på seg. Denne reguleringen er gjemt bak tennene, men kan være synlig for andre fra nært hold eller i enkelte vinkler.

Kjeveortopedisk behandling med usynlig tannregulering

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig med usynlig regulering også i Norge. Noen tannleger tilbyr slike behandlinger, men vi anbefaler å bruke en kjeveortoped som har spesialisert seg til dette.

Dersom du har krav til refusjon ved behandling med usynlig tannregulering, gis det kun til dem som utfører behandlingen hos en kjeveortoped, ikke hos allmenntannlege.

Disse er allikevel relativt nye metoder og det er ikke alle kjeveortopeder som tilbyr dette enda. Kontakt dine nærmeste kjeveortopeder og spør hvilke usynlige tannreguleringer de tilbyr.